Computers en digitale schoolborden

ICT staat hoog in het vaandel bij OBS De Eendracht. Wij vinden de computer een belangrijk hulpmiddel bij het hedendaags onderwijs. Wij zorgen ervoor dat de kinderen zo optimaal mogelijk met computers kunnen werken.

In de lokalen van alle groepen hangt een digitaal schoolbord (Touchscreen of Active board). Met dit bord kunnen alle computerfuncties worden uitgevoerd. Er kan ook op worden geschreven, op internet mee worden gewerkt, maar ook schooltelevisie worden gekeken. Efficiënt en snel!

M.i.v. het  schooljaar 2018/2019 zijn alle computers voor de leerlingen vervangen door nieuwe, eigentijdse laptops en iPads. In de grote hal staan voorlopig nog 2 werkeilanden en bij de onderbouw één werkeiland met meerdere computers, deze blijven we zo lang mogelijk gebruiken. Het netwerk wordt beheerd door Station to Station.

Wij kijken voortdurend naar bruikbare, aanvullende software en moderne apps om ons reken, spelling en woordenschatonderwijs te ondersteunen en te verdiepen.

Onderstaande software ondersteunt de methoden die we op school gebruiken en biedt vaak extra leer- en oefenstof aan, zowel remediërend als verdiepend.

GroepSoftwareWaar gebruiken we het voor?
Groep 1 en 2PluspuntVerkennend rekenen
Groep 1 en 2Fundels en KlankieVoorbereidend lezen
Groep 2SchatkistWoordenschat
Groep 3Lijn 3Ondersteuning bij het leren lezen
Groep 3 t/m 8PluspuntOndersteuning bij de methode Pluspunt Maatwerk
Groep 4 t/m 8AmbrasoftOndersteuning bij rekenen, spelling en taal
Groep 5 t/m 8De Blauwe PlaneetOndersteuning bij de aardrijkskunde methode
Groep 5 t/m 8NatuniekOndersteuning bij de natuur-techniek methode
Groep 3 t/m 8LeesestafetteOndersteuning bij het lezen

De kinderen van groep 5 t/m 8 leren omgaan met de computer, Word en internet. Dit gaat vaak in combinatie met het maken van werkstukken. De kinderen leren informatie verwerken in een werkstuk. Ze maken hierbij gebruik van Word, Google Earth, de Encarta encyclopedie en het internet.
Ook leren de kinderen vanaf groep 5 Powerpointpresentaties maken, die ze kunnen laten zien op het digitale schoolbord. Om de leerlingen daarnaast te wijzen op de risico’s en gevaren van internet zorgen we in de groepen 5 t/m 8 ook voor lessen mediawijsheid.