‘Paarse Vrijdag’ op onze school

maandag 27 november 2023

Op vrijdag 8 december a.s. besteden we in alle groepen aandacht aan Paarse Vrijdag.  Wij willen deze dag uitdragen dat onze openbare school open staat voor alle levensovertuigingen en dat je op onze school mag zijn wie je bent.

We zien het als een kans voor onze kinderen om op een openbare school kennis te maken met diversiteit en verschillende (geloofs)overtuigingen. Verschillen tussen kinderen die voortkomen uit een andere levens- of geloofsovertuigingen, uiterlijke verschillen, familieverschillen, verschillen in sociale achtergrond, geaardheid, etc.

Wij leren de kinderen om een open houding te hebben voor verschillen. We doen dit door wel begrip en respect voor elkaar te houden, ondanks de verschillen. Meningsverschillen tussen mensen bestaan en mogen bestaan op onze school, zolang hierbij geen (verbaal) geweld wordt gebruikt.

We leren onze leerlingen hun mening te onderbouwen en te verwoorden. We wijzen ze op de stereotypen en vooroordelen die we allemaal hebben en waarvan we moeten proberen weg te blijven.

Op Paarse Vrijdag maken we bovenstaande bespreekbaar met de kinderen. Als inleiding hiervoor gebruiken we het jeugdjournaal of lezen we een verhaal voor waarin verschillen voorkomen of waarin iemand wordt gediscrimineerd of gepest.

Delen via